Въпрос: Хората, които са били близки и познати на този свят, ще се познаят ли помежду си ще се съберат ли отново заедно в задгробният живот?
Понеделник, 24.07.2017, 14:51Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Категории

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Choice of language

...

Въпрос: Хората, които са били близки и познати на този свят, ще се познаят ли помежду си ще се съберат ли отново заедно в задгробният живот?


Всички хора, освен тези, които Аллах /Субханеху уе Теаля/ пожелае, ще бъдат питани в Съдния ден. Някои от тях ще бъдат наказани, а други опростени.
Разпитът в гроба, който ще стане веднага, след като човек умре и бъде погребан, не бива да се бърка със съда, който ще протече на Махшер /широко място, където ще бъдат събрани хората в Съдния ден/ в Съдния ден.
В доста предания се споменава, че душите на мъртвите ще се срещнат една с друга след смъртта в така наречения Берзах, т.е. отвъден живот.
Ето някои от тези предания:

Ибн Еби-д-Дуння в своята книга "Ел-Кубур" предава, че Саид ибн Мусеййеб е разказал следното:

"Селман Фариси и Абдуллах ибн Селям /р.а./ се срещнали и единият от тях казал на другия:
"Ако умреш преди мен, намери ме и ми разкажи това, с какво те посрещна Аллах /Субханеху уе Теаля/. Ако пък аз умра преди теб, ще те намеря и ще ти разкажа как Аллах /Субханеху уе Теаля/ ме е посрещнал."
Тогава другият казал:
"Нима е възможно да се срещат мъртвите с живите?!"
Първият отговорил:
"Да.Защото душите в Дженнета /Рая/ отиват където пожелаят."

/Вж. Ибн Еби-д-Дуння в "Китаб-ут-теуеккуль (стр. 51-52), под номер 12, "Ер-Рух" на Ибн-Кайим (стр. 31)/


Из "Задгробният живот" на Ибн Хаджер Ел-АскаляниКатегория: Четиво | Преглеждания: 316 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от