Усвояване на добрия нрав
Петък, 23.06.2017, 01:55Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Категории

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Choice of language

...

Усвояване на добрия нрав


Благородният нрав е добродетел, доблест. Като добродетел благородният нрав представлява онази духовна сила, която направлява личността към постигане на висока нравственост и богоугодно поведение. Казано по друг начин благородният нрав е достигане до съвършения, прекрасния морал.
Добродетелният човек е възпитан, честен, ценностно ориентиран с уравновесено поведение.
Благородният нрав намира израз в последната висша степен на моралност, до която достига щедрият, добродетелният, смелият, честният, мъдрият и справедливият. Противоположното, тоест липсата на благороден нрав се изразява в качества като скъперничество, страх, безчестие, недостойно поведение и други подобни.
Благородният нрав е най-същественото качество, което ощастливява личността. Добродетелта представлява сянката на човека. Който притежава благороден нрав, никога не се разделя с него и се радва на уважението на хората.
Всевишният Аллах повелява:

« Сполучва онзи, който я пречиства. А губи онзи, който я омърсява. »
(Сура Аш-Шамс: 9-10)


От това знамение е видно, че човекът когато пречиства своята съвест и душа, достига до благородството и щастието. Той е обичан и почитан от всички. Този, който прави злина се погубва. Такъв индивид винаги е пренебрегван и изолиран от обществото.
Благородният човек се стреми с делата си да спечели благоволението на Аллах и само от Него очаква възнаграждение. Не очаква хората да го посочват с пръст и да му кажат: "Колко си добродетелен и щедър човек!..."
Младеж, който въпреки младостта си е усвоил основните принципи на възвишения морал е вежлив с приятелите си. Със своите морални действия и с уважението си към своето семейство и към обществото, с трудолюбието си и с почтеността си той ще спечели доверието и любовта на хората. Той е личност, която е поела по пътя на благородството.
И благородната девойка или млада жена, с прекрасната си нравственост, с възпитаността си, с вежливостта си, с достойнството и честността си привлича вниманието на всички.
Много хора се стремят към щастието, преследват най-различни цели. Но само този, който се стреми към Всевишния и следва ислямските нравствени предписания, далеч от заблудите и безверието и участва в изграждане основите на хармонично общество, стига до истинското щастие тук и в Отвъдния свят (Ахирета).
Благочестивите помисли и всеотдайният стремеж на душата към Господа на световете засилват значимостта на чисто светските дела и ги превръщат в богоугодни действия.
За разлика от тях, нечестивите намерения омаловажават проявите на смирение като ги превръщат в нечестиви прегрешения, поради което - въпреки положените усилия водят до неуспехи и провали.
Та дори и насладите, за които копнее душата, ако бъдат съпровождани от благочестиви помисли и благородни желания се превръщат в свещенодействия, приближаващи човека до Всевишния.

Категория: Четиво | Преглеждания: 404 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/3
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от