Щедростта
Понеделник, 24.07.2017, 14:50Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Категории

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Choice of language

...

Щедростта


Разказват, че известният с щедростта си Абдуллах ибн Джаафер (радиаллаху анху) минал веднъж през една градина и видял там роб, който работи и бере фурми. Синът на господаря му дошъл при него и му донесъл за храна две коматчета хляб. Робът седнал да се храни, но видял куче, което скимти и маха с опашка. Той му хвърлил едното коматче, кучето бързо го изгълтало и отново се приближило, като продължило да маха с опашка, сякаш иска още. Тогава робът му хвърлил и другото коматче и станал, за да продължи работата си. Абдуллах ибн Джаафер (радиаллаху анху) се удивил на постъпката на този роб. Приближил се до него и попитал: "Колко е дневното ти препитание, момче?" Робът отговорил: "Ти видя." Абдуллах (р.а) попитал: "А защо предпочете да дадеш коматчетата на кучето?" Робът му отговорил: "По нашата земя няма кучета и разбрах, че тук го е довел гладът. Затова го предпочетох пред себе си." Абдуллах (р.а) казал: "Хората ме упрекват, че съм прекалено щедър, а това момче е по-щедро от мен."
Тогава Абдуллах ибн Джаафер (радиаллаху анху) отишъл при господаря на момчето и поискал да му продаде. А той го попитал: "И защо искаш да го купиш?" Абдуллах (р.а) му разказал какво е видял и му разкрил, че иска да го купи, за да го освободи, да купи градината и да му я подари. А господарят му казал: "Ти искаш да направиш това само заради това негово качество, а ние не преставаме да виждаме от него чудеса всеки ден. Свидетелствам пред теб, че той е свободен в името на Всевишния Аллах и че му подарявам градината - дар от мен!"Категория: Разкази | Преглеждания: 986 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/2
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от