Отношението на мюсюлманите към възрастните
Сряда, 26.07.2017, 22:32Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Категории

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Choice of language

...

Отношението на мюсюлманите към възрастните


В Ислямският свят рядко се намират "старчески домове". На усилието да се грижиш за родителите си в най-трудното за тях време се гледа като на чест, милост и възможност за голямо душевно развитие. В Исляма не е достатъчно само да се молим за родителите си, а трябва да действаме със съчувствие и да си спомняме как те са ни поставяли над собствените си нужди, когато сме били малки безпомощни деца. Особено майките са на голяма почит. Когато родителите ни остареят трябва да се държим с тях милостиво, дружелюбно и с жертвоготовност.
В Исляма служенето на родителите е задължение, което е на второ място след молитвата и е тяхно право да го очакват от нас. Неуважение е да се изразява недоволство, когато старите хора стават трудни, защото вината не е тяхна.
Всевишният Аллах казва в Свещения Коран:

« И повели твоят Господ да не служите другиму освен Нему, и към родителите - добрина! Ако единият от тях или и двамата достигнат старостта при теб, не им казвай: “Уф!” и не ги навиквай, а им казвай ласкави слова!
И от милосърдие спусни за тях крилото на смирението и кажи:
“Господи мой, помилвай ги, както и те ме отгледаха от малък!” »

(Сура Ел-Исра: 23-24)

Категория: Четиво | Преглеждания: 519 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от