Образецът за младия мюсюлманин
Събота, 24.06.2017, 08:58Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Категории

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Choice of language

...

Образецът за младия мюсюлманин


Наистина, разказът за праведния Юсуф (алейхи-с-селям) представлява връхната точка на разказите в Коран-и Керим. Това се дължи както на тематичното единство и художествената наслада, така и на поуките и верските уроци, които разказът съдържа.
Праведният Юсуф (алейхи-с-селям) бил образец за търпеливия младеж, който се извисява над страстите, който стои по-високо от изкушенията на шейтана (сатаната). Също така той е бил образец и за призоваващия младеж, който работи денонощно и при различни обстоятелства и положения, за да бъде Словото на Аллах най-възвишеното. Нещо повече, той е използвал многобройните случаи, за да запознава с истинската вяра. Както и оползотворявал дарените му от Аллах знания, умения да тълкува сънищата, умение да управлява и други подобни в името на укрепването на вярата в Аллах и привличането на сърцата към нея. Това, несъмнено, е образецът за младия мюсюлманин, от който се нуждаем в днешния свят: вяра, подплатена със знание; търпение, подплатено с благоразумие; и отнасяне към живота с прозорливост и разбиране, за да може хората – всички хора – да видят в Исляма идеалният, работещият образец, който да обезпечи разрешаването на техните проблеми във всички направления на живота.
Разказът за Юсуф (алейхи-с-селям) се счита за светъл лъч особено за младежите със съдържащите се в него деликатни и решителни сцени, които свидетелстват за честността и целомъдрието пред подбудите на инстинктите и силите на вродените заложби. И как не?! Когато Юсуф (алейхи-с-селям) успял да се въздържи и да се откаже от прегрешението при все, че всички подбуждащи предпоставки за това са били налице: той е млад, неженен, заповядва му красива и привлекателна жена, която на всичко отгоре заема висок пост. Тя го приканва към себе си, заплашва го със затвор и унижение, ако не стори това и подготвя условията в дома, в отсъствието на съперника.
И при всички тези предпоставки той избира да се въздържи и да предпочете онова, което е у Аллах.
Друг много важен урок също от разказа е непрекъснатостта на продължаването на борбата между доброто и злото и приключването на делото винаги с победа за доброто и добродетелта и техните последователи.
Друг урок също от разказа е, че човекът колкото и да се излага на критични, кризисни ситуации в живота си, от които му омръзва, то те винаги приключват с избавление. В тази връзка Всевишният казва:

« С трудността има и леснина. Да, с трудността има и леснина »

(Сура Аш-Шарх: 5-6)


Както казва поетът:
И когато примката се стегна здраво, тя се отпусна, а аз си мислех, че не ще се отпусне.
И както е казал Атаа ибн Рабах: „Натъжен човек чуе ли сура Юсуф, спохожда го спокойствие”.
С издаването на този разказ искахме да покажем благородните ситуации в живота на един от праведните пророци на Аллах, за да бъде поука за младежите и добър образец за тях и за другите.
Както Всевишният Аллах казва:

« И всичко ти разказваме от вестите за пратениците, за да укрепим с него сърцето ти…»

(Сура Худ: 120)


Благодарим на уважаемия д-р Махмуд Шакир Саид и молим Прещедрия Аллах да го възнагради за това, което е поднесъл и да принесе с този труд полза, както за младите читатели от ислямската общност, така и за другите като им помогне да следват стъпките на праведния Юсуф (алейхи-с-селям) и да прилагат пътя, който ни е начертал пророкът ни Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем).
Аллах е най-добрият към когото се обръщаме за помощ, колко прекрасен покровител е Той и колко прекрасен помощник!...Категория: Четиво | Преглеждания: 440 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от