Неспазването на хигиенните навици след ходене по малка нужда
Петък, 23.06.2017, 01:55Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Категории

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Choice of language

...

Неспазването на хигиенните навици след ходене по малка нужда


Една от прекрасните страни на Исляма е, че той е постановил най-подходящо на всяко нещо в човешкия живот. Едно от тези неща е почистването от нечистотиите. Поставил е правила, които разкриват на човека начина на почистване.
Някои хора се отнасят с недостатъчна сериозност към почистването след естествена нужда. Това става причина за замърсяване на тялото и облеклото и оттам за невалидността на намаза.
Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) е известил, че това е една от причините за гробното наказание.

От Ибн-и Аббас (радиаллаху анху) се свежда следното предание:

"Пророкът (салляллаху алейхи уе селлем) посетил една от градините на Медина. Там чул гласовете на двама човека, които в гробовете си били подложени на мъчение и каза: "Подложени са на мъчение и то не заради нещо голямо." След това каза: "Не" (В друго предание: "Наистина това е нещо голямо") "Единият не се предпазваше от урината си. Другият разнасяше думи..."

Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) дори е казал, че: "Голямата част от гробното наказание е по причина на урината."

Бързането след малка нужда и ставането преди секването и на последната капка от урината, извършването на малка нужда така, че пръски от урината да замърсяват тялото или дрехите означава изоставяне и несъблюдаване на правилата за извършване на малка нужда назовани "истинджа" и "истиджмар".

Стенните писоари не са подходящи за малка нужда, която да отговаря на ислямските изисквания:

Първо: Налице е голяма опасност от замърсяване.
Второ: Налице е опасност от виждането на срамните части, което Исляма забранява.Категория: Четиво | Преглеждания: 559 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/4
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от