Мухаммед (с.а.с) и спорта
Четвъртък, 22.06.2017, 20:31Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Категории

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Choice of language

...

Мухаммед (с.а.с) и спорта


Ислямът не забранява спортовете, които не са вредни както за отделния човек, така и за обществото. В ислямската история съществуват прекрасни примери по този въпрос.
Вярващият човек както всеки друг също се нуждае от развлечения. Известно е обаче, че във всяко отношение Исляма разглежда въпросите през призмата на позволеното и забраненото, които са съобразени с полезното за човека и обществото.
Спортовете, които Исляма позволява са:

НАДБЯГВАНИЯТА

Известно е, че Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) се е надбягвал със своята съпруга Айша (радиаллаху анха), за да я зарадва, а и да бъде пример за неговите последователи.

БОРБАТА

Според достоверни хадиси Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) неколкократно се е състезавал в този спорт с известния борец Рукане и всеки път го побеждавал.

СТРЕЛБАТА

Друг от позволените спортове е стрелбата. Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) навестявал сподвижниците си, когато се състезавали по стрелба с лък, а той (салляллаху алейхи уе селлем), за да ги насърчи им казвал: "Стреляйте и аз съм с вас!"
Тук трябва да се спомене обаче факта, че Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) е забранил използването на жива мишена и борбата между животни.

ХВЪРЛЯНЕТО НА КОПИЕ

Хвърлянето на копие е също от позволените спортове. Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) позволил на Айша (радиаллаху анха) да наблюдава абисинците, които с позволението на Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем) се състезавали в двора на джамията.

ЕЗДАТА И ПЛУВАНЕТО

В хадис на Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем) се споменава като позволени ездата и плуването, на които бащата трябва да научи своите деца.

ЛОВУВАНЕТО

Ловът според Исляма е позволен, когато става въпрос за възползване от дивеча, който се ловува, а също така да не е по време на изпълнение на хадж.
В Свещения Коран се повелява:

« Разрешен ви е уловът от морето и яденето дори на изхвърленото от него - за възползване от вас и от пътниците. А вие възбранен ловът по сушата, докато сте още на поклонение. И бойте се от Аллах, при Който ще бъдете върнати! »
(Сура Ел-Маиде: 96)


ШАХМАТЪТ

По отношение на шахмата между сподвижниците има разногласия. Едните са казали, че е забранен, други, че е мекрух (порицан), а трети, че е позволен, но да не бъде пречка за закъсняване на намаз, да не се играе срещу пари, да не става причина за проблеми между хората и за изричане на неприличини думи.

Условие за всички спортове, които са позволени според Исляма е да не бъдат средство за печелене на пари по нечестен начин. Ако трето лице даде награда за състезателите няма пречка тя да бъде взета.
Специалистите по шериат може да направят аналог на посочените спортове и други подобни.

Спортът в Исляма е както за развлечение, така и за укрепване физиката на човека.Категория: Четиво | Преглеждания: 538 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/3
Общо коментари: 1
1  
salax e mnogo xubavo

Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от