Мъдростта на оруча
Събота, 24.06.2017, 09:05Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Категории

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Choice of language

...

Мъдростта на оруча


Говеенето е едно от петте условия и основни принципи на Исляма.
Оручът представлява въздържане от храна и хранителни течности през целия ден, въздържане от полов контакт; и в самата си същност е ибадет, целящ удовлетворението на Всевишния Аллах. Всяко нещо има зекят, в този смисъл оручът е зекят на нашето тяло. Говеенето изразява нашата благодарност към Всевишния Аллах, знак на отговор срещу неизброимите блага, с които Той ни дарява. Оручът калява нашето търпение, възпитава плътското ни самолюбие, възпира ни от евентуални грехове, насочва човека към доброто и го издига до чистия морал. Затова Аллах Теаля е отредил оруча като фарз (категорично задължителен) във всички изпратени религии.
В Свещения Коран е изразено така:

« О, вярващи, предписано ви е говеенето, както бе предписано и за онези преди вас, за да се побоите. »
(Сура Бакара: 183)


Душата ни е еднакво податлива и към доброто, и към злото. Човек може да постигне съгласието на Всевишния, стига да се вслуша в свещените повели и да ги съблюдава в живота си. Aко следва пътя на своите плътски желания и самолюбие, то това неминуемо ще го доведе до калта на греха и духовната нищета. Оручът е щит срещу презрените нагони на човешката плът. В това отношение обичаният ни Пратеник (салляллаху алейхи уе селлем) е повелил следното:

"Говеенето е един щит. Този, който говее, да не изрича лоша дума. Нека тези, които го предизвикват към кавга или разправия, отговори два пъти така: "Аз говея!"
Кълна се в Аллах, в Чиито ръце е животът ми, че в царството на Аллах дъхът на говеещите е по-приятен от всякаква благовония. Аллах Теаля е повелил: "Щом говеещият в почитта и стремежа си към Моето съгласие се е отрекъл от храна, вода и полови желания, то Аз ще му отвърна с неизброими ценности."
(Бухари)


Оручът, спазен в името на съгласието на Аллах, както ни отдалечава от изпадане в грях, така е и повод за съживяването на положителните чувства в сърцата ни. Отдалечава ни от лъжа, клюки, завист, клеветене и т.н., осигурява трайното установяване на доверието между хората и сигурността в обществото.
Проведените изследвания потвърждават мнението, че през месец Рамадан се наблюдава спад в броя на всички видове провинения. Говеещият мюсюлманин знае много добре, че вината, провинението, греха са несъвместими с говеенето.
Ето словата на Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем):

"Аллах не оценява отказа от храна и пиене на този, който не възпира лъжата, клеветата и завистта у себе си, а в същото време говее."

От друга страна оручът ни дава възможност да разберем по-добре положението на гладуващите, на бедните и да вникнем в тяхната нужда от милосърдие и любов.
Тези чувства ни довеждат до взаимопомощ, до съживяване на потребността да помагаме, да подаваме ръка на нуждаещите се.
Не бива да забравяме, че оручът влияе положително и върху физическото и психическо здраве.
Словата на Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем) отново красноречиво подкрепят тази мисъл:

"Говейте и ще бъдете здрави!"
(Бухари)Категория: Четиво | Преглеждания: 792 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/3
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от