Красивият характер
Събота, 24.06.2017, 08:57Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Категории

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Choice of language

...

Красивият характер


Една от най-важните цели на Исляма е да възпита хора с добър характер.

Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем) е казал:

« Аз бях изпратен, за да допълня красивия характер. »

(Муватта)


Стойността на един мюсюлманин се измерва с красивия характер.

В един хадис на Пратеника (саллеллаху алейхи уе селлем) се разказва следното:

« На въпроса: "Кои са хората, които Аллах обича най-много? Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем) отговорил: "Хората, притежаващи добър характер." »

(Тергиб уе Терхиб: 4/182)


Целта на Исляма е да предпази хората от лошия характер и навици и да изгради у тях основите на нещо добро. От друга страна, красивия характер е свързан с вярата на човека и стойността на ибадета (богослужението). Пътя за спечелване задоволството на Всевишния минава през пътя на добрия характер.
Основите на Исляма и вярата научаваме от Корана и Сунната на Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем). Ползваме същите източници, за да научим какво е добро и лошо или полезно за нас и живота ни. За да спечелим красивия характер е нужно да прегърнем заповедите на Аллах и да избягваме това, което ни е забранено. Това прави забраните и заповедите на Аллах свързани помежду им.
Красивите навици, които притежаваме са причината за появата на нови такива и ни помага да стоим настрана от лошото. Например, човекът, който се опитва да бъде справедлив взима под внимание правата на другите хора. Проявява уважение към родителите си, приятелите, роднините, по-малките или по-големите от него, или накратко казано всичко, което е създадено от Аллах. Уважението и обичта, които изпитва човек към Създателя си му напомнят за отговорностите му.
Избягва егоизма и се жертва заради другите. Гледа на нещата около себе си положително и благодари на Аллах за благата, с които го е дарил. По този начин благодарността увеличава вярата, а вярата увеличава смелостта му.
Смело се бори срещу подтисничеството и несправедливостта, като по този начин се научава да бъде още по-търпелив. А търпението го отдалечава от мъстта. По този начин правейки добрина избягва лошотиите. Помнейки обещанията си, той е пример за приятелите си, които не спазват дадената дума.
Спазвайки обещанията си печели уважение и искрени приятели. Приятелството го отдалечава от ревността. Проявява разбиране към чуждия труд, знае цената му и не омаловажава никой и нищо. Открива красотата във всяко едно създание на Аллах Теаля. Гледа позитивно на живота и е щастлив. С радост споделя щастието с приятелите си.Категория: Четиво | Преглеждания: 521 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от