Как да бъдете добър съпруг?
Сряда, 26.07.2017, 22:26Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Категории

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Choice of language

...

Как да бъдете добър съпруг?


1. Обличайте се за съпругата си, изглеждайте чист и ухайте добре. Кога за последно ние мъжете ходихме на пазар за хубава пижама? Точно както съпругът желае съпругата му да бъде красива за него, тя също иска нейния съпруг да се облича хубаво за нея. Припомнете си, че Расулюллах (салляллаху алейхи уе селлем) винаги когато се прибирал вкъщи започвал с мисуак и обичал най-приятните миризми.

2. Използвайте най-нежните имена за съпругата си. Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем) имал гальовни имена за жените си, такива каквито те харесвали. Наричайте съпругата си с най-обичаните от нея имена и избягвайте да използвате наименования, които нараняват чувствата й.

3. Не се отнасяйте с нея като с муха. Ние никога не мислим за мухата в ежедневието си, докато не започне да ни дразни. По същия начин съпругата върши полезни неща през целия ден, на които съпругът не обръща внимание, докато тя не направи нещо, с което да го подразни. Не се дръжте с нея по този начин; оценявайте всичко добро, което тя върши и се съсредоточете върху него.

4. Ако забележите нещо нередно от съпругата си, опитайте се да запазите мълчание и не коментирайте!
Това е един от начините, които Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем) използвал, когато виждал нещо неуместно от съпругите си (радиаллаху анхума). Това е техника, която малко мюсюлмани са усвоили.

5. Усмихвайте се на съпругата си, където и да я видите и я прегръщайте често. Усмивката е садака и вашата жена не е изключение от мюсюлманската общност (умма). Представете си живота с нея като постоянно тя ви вижда усмихнат. Спомнете си също този хадис, когато Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем) целувал съпругата си преди да отиде на намаз дори, когато говеел.

6. Благодарете й за всичко, което тя прави за вас. След това й благодарете отново! Вземете например вечеря във вашия дом. Тя приготвя храната, почиства къщата и дузина други домакински задължения. И понякога единствената похвала, която получава е, че супата се нуждае от повече сол. Не оставяйте нещата така; благодарете й!

7. Помолете я да напише последните 10 неща, които вие сте направили за нея и са я направили щастлива. След това идете и ги направете пак. Може да е трудно да разберете кое доставя удоволствие на съпругата ви. Не е нужно да налучквате, попитайте я и повтаряйте тези моменти в живота ви.

8. Не омаловажавайте нейните желания. Улеснявайте я. Понякога мъжете подценяват молбите на съпругите си. Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем) ни е оставил пример при инцидент, когато Сафия (радиаллаху анха) се разплакала, защото, както тя казал, той (салляллаху алейхи уе селлем) я е качил на ниска камила. Пратеника на Аллах (салляллаху алейхи уе селлем) избърсал сълзите й, успокоил я и й довел друга камила.

9. Бъдете весел и играйте със съпругата си. Вижте как Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем) се гонел с Айша (радиаллаху анха) в пустинята. Кога за последен път ние направихме нещо подобно?

10. Винаги помнете думите на Пратеника на Аллах (салляллаху алейхи уе селлем):

« Най-добрия от вас е този, който се отнася най-добре със семейството си. И аз съм най-добрия от вас с моето семейство. »

Опитайте се да бъдете най-добрия!

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДА ПРАВИТЕ ДУА НА АЛЛАХ (ДЖЕЛЛЕ ДЖЕЛЯЛЮХУ) ДА НАПРАВИ БРАКА ВИ СПОЛУЧЛИВ!

И АЛЛАХ ЗНАЕ НАЙ-ДОБРЕ!

Категория: Четиво | Преглеждания: 628 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от