Истинското богатство
Понеделник, 24.07.2017, 00:28Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Категории

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Choice of language

...

Истинското богатство


Когато се каже богатство обикновено се разбира да притежаваш много имот. Иначе казано, богатството започва от касата и кесията и там свършва, предметът му е насочен единствено към материалното.

« Истинското богатство не е да притежаваш много имот, а да притежаваш богата душа. »

В хадиса много точно и ясно се отговаря на тези въпроси. Според Аллах Теаля, полезното в Отвъдния свят не се състои от много имот. Истинско богатство е не да притежаваш много имот, а да притежаваш богата душа, душа пълна с чувство. Без да притежаваш душевно богатство големият имот не означава нищо.
В това отношение хората се намират в различно положение. Някои имат и много имот, и богата душа. Други имат много имот, но са "гладни". Намират се в състояние на постоянна алчност за повече. Не мислят за нищо друго освен как, от къде и от кого да спечелят все повече и повече. Такива хора и да са много богати, душевно са бедни.
А някои нямат имот, но душевно са богати. Живеят скромно, задоволяват се с това, което притежават. Стараят се да печелят повече, но са благодарни на съдбата си, не хвърлят око на чуждото, не завиждат и не ламтят за чуждите печалби и благосъстояния.
Тук веднага трябва да отбележим, че хадиса не отрича притежанието на имот, а само се противопоставя на разбирането, че то е истинското богатство.
С други думи, той носи следното послание: "Колкото и много имот да притежавате, гледайте, постарайте се да имате богата душа". Защото истинското богатство не е в това да притежаваш богатствата на целия свят, а да се задоволиш с това, което ти е дал Всевишния Аллах. Да не се задоволяваш с това, което ти е дал Всевишния Аллах, води човека към безгранична алчност, към една безкрайна незадоволеност.
Така започва за човека духовната нищета, немотия и бедност.Категория: Четиво | Преглеждания: 605 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/2
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от