Доброто отношение към жените
Четвъртък, 22.06.2017, 16:21Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Категории

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Choice of language

...

Доброто отношение към жените


Според преданието на Ебу Хурейра (радиаллаху анху) Пратеникът на Аллах Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) е повелил следното:

"Според най-добрият вярващ е този, който има най-добър нрав. А ще сте полезни и щастливи ако се отнасяте добре с жените."


Следният пример за вежливостта на Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) към жените е много поучителен:

По време на едно пътешествие, един роб на име Енджеше пеел песен, за да накара камилите да се движат по-бързо. Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем), страхувайки се да не бъдат причинени болки на нежните тела на жените върху камилите, казал следното:

"О, Енджеше! Бъди внимателен да не се счупят стомните!"
(Бухари)

Расулюллах (салляллаху алейхи уе селлем) е казал:

"От земния живот ми бе дадено да обичам жената и приятния миск (мирис). А намазът (молитвата) е сторен да бъде светлина за очите ми."
(Несаи, Ахмед)


"Най-добрият от вас е онзи, който най-доре се отнася към семейството си!..."
(Ибн Мадже)


Предава Абдуллах ибн Амр Ибнил Ас'тан (радиаллаху анху), че Расулюллах (салляллаху алейхи уе селлем) е повелил следното:

"Светът е материален. А най-доброто същество от този материален свят е жената."
(Муслим)


Според Ебу Хурейра (радиаллаху анху) Расулюллах (салляллаху алейхи уе селлем) е повелил следното:

"Мюсюлманинът не трябва да изпитва омраза към жената. Може да не ви харесва нещо в поведението и, но недостатъците трябва да се приемат в името и на положителните качества."

"Препоръките ви трябва да са за добро отношение към жените. Защото жената е създадена от реброто на мъжа. Да, най-кривата част от реброто е от горната страна. И ако тръгнеш да го изправяш може и да го счупиш. Ако го оставиш както си е, то и кривината ще си остане все така. Ето защо отнасяйте се добре с жените."
(Бухари, Муслим)


Муавийе Ибн Хайде (радиаллаху анху) разказва следното:

"Попитах Расулюллах (с.а.с): "Какви са нашите права върху съпругите ни?" И той ми отговори: "Когато ядеш трябва да даваш и на жената, трябва и на нея да й осигуряваш облекло, не бива да я ругаеш и обиждаш за грешките й, и даже ако се наложи да я отделиш от леглото си не бива да я гониш от къщата си."
(Ебу Дауд)


Жената е ценност. Никъде другаде жената не се оценява по достойнство както в Исляма. В онези времена на невежество на жената се е гледало като на наследствен предмет. Ислямът издига жената на най-високо равнище и й осигурява всичките права.
Да оцениш жената е една спечелена оценка и за теб самия. Когато любовта, спокойствието и разбирателството са споделени между жената и мъжа, те се издигат както в своите очи така и пред Аллах.

"И от Неговите знамения е, че сътвори за вас съпруги от самите вас, за да намерите спокойствие при тях, и стори помежду ви любов и милост. В това има знамения за хора мислещи."
(Сура Ер-Рум: 21)


Не бива да презираме жената заради някои нейни грешки. Всички хора са грешни, слаби и с недостатъци.

"Аллах иска да ви облекчи. Човекът бе сътворен слаб."
(Сура Ен-Ниса: 28)


"Мъжете стоят над жените с това, с което Аллах предпочете едни пред други и защото харчат от имотите си. Целомъдрените жени са послушни, пазят съкровеното си, както Аллах ги е запазил."
(Сура Ен-Ниса: 34)


Естествено е, жената да има повече недостатъци. Не бива да се подценява и презира заради недостатъците й. Защото наред с недостатъците жената има и много добри качества.

Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) набляга на психологическата и душевна слабост на жените, която е обусловена от това, че е създадена от реброто на мъжа.

"Отнасяйте се с добро към жените."
(Сура Ен-Ниса: 19)


Трябва да сме справедливи с жените. Ислямът дава възможност на мъжете да имат до 4 жени, при условие, че са справедливи с жените си и спазват техните права.

"И не ще съумеете да сте справедливи към жените [си], дори да се стремите. И не се увличайте всецяло по една, та да оставите друга - висяща. И ако помирявате и сте богобоязливи - Аллах е опрощаващ, милосърден."
(Сура Ен-Ниса: 129)


Жените не трябва да се бият. Ислямът забранява боя, който става повод за омраза между съпрузите. Но ако жената не си вземе поука от отдалечаването от съпружеското легло и съветите, тогава може да се удря, но без да се причинява болка и да се оставят следи.

"....А онези, от чието непокорство се страхувате, увещавайте, [после] се отдръпнете от тях в постелите си, и [ако трябва] ги удряйте! А покорят ли ви се, не търсете средство против тях! Аллах е всевишен, превелик."
(Сура Ен-Ниса: 34)


Жените не бива да се обиждат. Съпругът трябва да приеме и хареса съществата заради Създателя и не бива да ругае жената заради някои физически недостатъци.

Категория: Четиво | Преглеждания: 1022 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/2
Общо коментари: 1
1  
I much prefer informative artciles like this to that high brow literature.

Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от