Чувството за свян
Четвъртък, 27.07.2017, 08:50Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Категории

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Choice of language

...

Чувството за свян


Чувството за свян е изключително верен показател за характера на човека. То разкрива силата на неговата вяра и степента на неговата нравственост. Затова, когато видим човек, който се чувства притеснен от това, че е сторил нещо неприлично или лицето на когото се изчервило от срам, тъй като е изрекъл нещо неподобаващо, тогава трябва да знаем, че той е човек с будна съвест, с непорочна нравственост и чиста душевност.
И обратното, онзи, който е безсъвестен и безчувствен, който нехае и за това, което върши и за онова, което не върши, такъв човек е напълно лишен от чувството за свян, което възпира от прегрешенията и низостите.
Ето защо Ислямът наставлява чедата си да култивират в душите си чувството за свян, като превръща този белег на възвишена нравственост в най-забележителната добродетел.
В този смисъл Пратеникът (с.а.с) е казал:

"Всяка религия притежава свой нравствен облик, а нравственият облик на Исляма е чувството за свян" (Малик)

Мюсюлманинът се отличава с чувството за свян. То стои в основата на доброто, то придава благородство и възвишеност на всяко дело. Ето защо Пратеникът на Аллах (салляллаху алейхи уе селлем) е казал:

"Има ли безсрамие в нещо, той опорочава го; а има ли свян в нещо, той украсява го." (Тирмизи)

Когато понякога човек се разтрепери и лицето му се присвие - това е признак за величието на душата и благородството на характера, защото "чувството на срам - то цялото е добро!"
Категория: Четиво | Преглеждания: 959 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/4
Общо коментари: 1
1  
Свенливостта е един от символите на вярата ни.Всеки добър мюсюлманин трябва да бъде свенлив.Той трябва да бъде лишен от наглост и непристойност както в думите,така и в делата си.

Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от