Целите на зекята и влиянието му върху човека и обществотo
Четвъртък, 22.06.2017, 20:35Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Категории

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Choice of language

...

Целите на зекята и влиянието му върху човека и обществотo


Зекятът в Исляма е една от неговите основи. Служене, което всеки мюсюлманин извършва, изпълнявайки заповедта на Аллах с цел търсене на задоволството Му.

„И бе им повелено да се прекланят единствено пред Аллах, предани Нему в религията, правоверни, и да отслужват молитвата, и да дават милостинята зекят. Това е правдивата религия.” (98:5)

На 28 места в Kорана Аллах Теаля споменава молитвата и зекята заедно, както и на десетки места в преданията от Мухаммед (с.а.с.). Някои казват, че зекята е „сестрата” на молитвата, не може да се разделят след като Аллах ги е събрал заедно. Наред с това, че зекятът е служене на Аллах, в него има и много общочовешки цели, висок морален образец и духовни ценности, които Ислямът иска да утвърди посредством това задължение. Мюсюлманите от първите векове на Исляма, изпълнявайки това постановление, оставили незаличими следи в живота на личността и обществото. Тези цели не са само материални или само духовни, а обхващат и двете страни. Също така, те не са обвързани само с личността или само с обществото. Някои от тях се връщат с полза към личността, било то като даващ или взимащ, а други се връщат с полза към обществото. В следващите страници ще разгледаме ползите и влиянието на зекята за всяка една от тези групи по отделно.

Източник: www.ikra.ucoz.net
Категория: Четиво | Преглеждания: 532 | Добавено от: pemben | Рейтинг: 4.2/4
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от