Благовъзпитаност
Сряда, 26.07.2017, 22:32Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Категории

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Choice of language

...

Благовъзпитаност


"Изучавайте благонравствеността, защото ако сте богати, чрез нея ще се увеличи почитанието към вас, ако сте от средната класа, ще възхождате, а ако сте бедни, ще живеете с благочестието си."

Благонравственост или добрият морал, всъщност е смисълът на разграничаване на доброто от злото и полезното от вредното; той е знание за търсене на истината и изпълняване на дълга; както и е спасение на нефса чрез пречистване от злите намерения и украсяване с добродетели, в резултат на което да получава възхвала за делата и думите си, да става пример за подражание със своите добродетели и мъдрост.

Принципите на благонравствеността са:
==============================
***1. Изпълняване на дълга към себе си, т. е. към своето тяло и към своя дух. Те са два вида:
Първо: Задълженията към тялото, които се изпълняват чрез строго спазване на хигиеничните правила.
Второ: Задълженията към духа, които се изпълняват чрез облагородяване на духа с наука, просвещение и добри нрави.

***2. Изпълняване на задълженията към другите. Те са три вида:
Първо: Пожелаване за своя брат онова, което пожелава за себе си.
Второ: Предпазване от правене на друг онова, което не желае да му се прави.
Трето: Да направи на друг онова, което сам желае да му се направи.

***3. Изпълняване на задълженията към родината. Те също са три вида:
Първо: Да е изпълнен с обич към родината.
Второ: Да служи искрено на родината.
Трето: Да работи според възможностите си в полза на родината.

***4. Изпълняване на религиозните задължения. Те са два вида:
Първо: Смирено изпълняване на религиозните канони и предпазване от забранените неща.
Второ: Стриктно спазване на религиозните норми.

***5. Възпитание означава пречистване на душата от лоши навици и порицавани качества и украсяването й с добри навици и прекрасни качества. Целта е постигане на щастие в двата свята, съблюдаване повелите на Свещената книга на Аллах Теаля (Всевишния), отбягване на забранените от Него неща, постигане на доброто и полезното чрез най-сигурния и най-добрия начин, да бъде полезен на своите братя, сънародниците си и на цялото човечество. "Най-любимият сред хората за Аллах е най-полезният за рабите Му и най-възпитаният."

***6. Възхваляваните навици са много. Правота, правдивост, довереност, чест, достойнство и свян са част от тях. Тези качества се пораждат от мъдростта на разума и непорочността на натурата. Този, който привиква с възхвалените качества още от малък, добрите дела са лесни за него, когато порасне. "Мен шеббе аля шей'ин шаббе алейхи." "Човек, какъвто е като малък, такъв е и като порасне."

***7. Порицаваните качества също са много. Лъжа, измяна, интрига, раздор, смут и злословене са някои от тях. Тези качества се пораждат от сляпото преследване на желанията и страстите. За премахването на такива порицавани качества е необходимо системно следване на наставленията на ерудирани, компетентни и умни хора, доказани учители и опитни лица; създаване на среда от сериозни и искрени приятели, които да наставляват доброто; вслушване в критиките на враговете и имайки предвид това, полагане на усилия за подобряване на поведението; общуване с хората, но чрез отбягване на порицаваните качества и усвояване на възхваляваните.

Ю. Зияеддин ЕзхериКатегория: Четиво | Преглеждания: 484 | Добавено от: admin | Тагове: морал, благовъзпитание, аллах, благонравственост, ислям, добър нрав | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от