Благопристойност в словесното общуване
Четвъртък, 27.07.2017, 08:48Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Категории

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Choice of language

...

Благопристойност в словесното общуване


Ислямската етика не допуска празнословието, тесногръдието, глупостта и безсмислието. Човекът пропилява живота си, загърбвайки усърдието и трудолюбието, заради които именно е сътворен!
От устата на празнодумеца - поради слабата връзка между онова, което мисли, и онова, което казва - думите се изливат почти произволно. Някоя непремерена дума може да опропасти бъдещето му. По този повод е и поговорката: "Който много крещи, той и много греши!"
Когато човек говори, нека да изрича добро и нека да приучва езика си към благоприлична реч, защото трябва да изразяваш с благи думи онова, което е в душата ти. Това е възвишена благопристойност, за която Аллах е отправил повелята Си към вярващите!
Красотата на благата и добротворна дума се запазва, както ако я изречеш на приятел, така и ако с нея се обърнеш към враг, защото плодовете ще са винаги добри.
Изречена сред приятели, тя съхранява обичта и прави дружбата им дълготрайна, възпира коварството на сатаната, за да не отслаби той връзките помежду им и да не посее покварата в техните мисли и чувства.
А що се отнася до благоприличието в словесното общуване с противника, то благата реч ще потуши враждебността му, ще смекчи яростта му или най-малкото - ще прекрати разрастването на злостта му и пламването на искрите.Категория: Четиво | Преглеждания: 557 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/3
Общо коментари: 1
1  
Казаната дума е като хвърлен камък.Дори и да не те убие,от нея боли и за това е хубаво преди да кажем нещо на някого да помислим добре.А ако няма какво хубаво да кажем,по-добре да премълчим.

Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от