10 грешки, допускани при молитвата (намаз)
Понеделник, 24.07.2017, 14:49Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Категории

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Choice of language

...

10 грешки, допускани при молитвата (намаз)


1. Умишлено отлагане на молитвата – много от нас са заети със земни дела и отсрочват молитвата от предписаното й време.Много от работещите хора отлагат Зухр и Аср и ги кланят във времето на Магриб. А Свещения Куран говори стриктно за спазването на молитвите: „Спазвайте молитвите наред със средната молитва и заставайте смирени пред Аллах!“.
Ибн Умар предава от Пратеника (саллялаху алейхи уе селлем): „Който преднамерено (умишлено) изпусне салят-ул аср, все едно че е загубил семейството си и богатството си.“

2. Бързото четене на Коран – когато четем Коран по време на молитвата, трябва да правим паузи и почивки, така че айетите да не се смесват.
В хадис се казва:
„ Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) правеше пауза след всеки айет от сура Фатиха”(Абу Дауд)

3. Изпреварване на имама в групова молитва – човек не трябва да изпреварва имама в движенията си, нито пък да ги прави заедно с него, а трябва да го изчаква.
В хадис се казва :

„Имама е, за да се следва“
(Муслим
)

В друго хадис:

„Не се ли страхува онзи, който изправя главата си преди имама,че Аллах ще я превърне в глава на магаре?“
(Муслим)


4. Извършване на молитвата бързо (припряно) – молитвата трябва да се изпълнява бавно и спокойно. Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем) казва:

„Най-лошият крадец е онзи, който краде от своята собствена молитва“ Хората попитали: „Пратенико на Аллах, как може човек да краде от собствената си молитва?“ Той казал: „Като не завършват поклоните руку‘а и суджууд“ (ат-Табарани). А в друг хадис се казва: „Този,който не завършва неговото руку‘а и суджууд, то молитвата му е невалидна“ (Ебу Дауд)

5. Местене погледа наляво, надясно или нагоре по време на молитвата – докато изпълнява молитвата, човек трябва да е съсредоточил погледа си върху мястото, където поставя главата си по време на суджуд, защото инак може да загуби концентрацията си.
В хадис на Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем) се казва:

„Нека тези,които повдигат погледа си по време на молитва,да спрат да правят така или тяхното зрение няма да се върне! (т.е ще загубят зрението си)
(Муслим)


6. Неправилно извършване на суджуд – най-обичайната грешка в молитвата е по време на суджуд човек да опира само челото си на пода.
Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем) казва:

„Заповядано ми е да подчинявам (полагам на земята) седем кости – челото и носа, двете ръце (длани), двете колене и двете стъпала“
(Муслим)


7. Неизвършване на молитвата по време на болестно състояние или пътуване – Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) винаги е изпълнявал молитвата, дори в последните дни от земния си живот. Той (салляллаху алейхи уе селлем) никога не я е пренебрегвал, дори и по време на битка. Молитвата е задължение и трябва да се изпълнява при всякакви обстоятелства. Ако човек е болен и не може да вземе абдест /уду/, може да направи тайаммум. Ако не може да стои изправен, може да кланя седнал, дори легнал. Ако пък е пътник, може да събере 2 молитви – например Зухр и Аср, Магриб и Иша.

8. Преминаване пред молещ се човек – Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) казва:

„Ако знаеше този,който преминава пред молещ се човек последствията от това, щеше да чака 40 (години), вместо да го пресече“
(Бухари)


9. Ходене към джамията с бърза походка – когато наближава времето за молитва и човек се опасява, че може да я изпусне, той се опитва да върви бързо (или да тича), за да не изпусне някоя част от молитвата. Според хадис на Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем) това не е правилно:

„Когато молитвата вече е започнала ,не вървете бързо,за да се присъедините.Продължете бавно и спокойно. След това се включете, в която част сте заварили и довършете която част сте изпуснали.“
(Бухари и Муслим)


10. Консумиране на храна с лош мирис преди молитва – храни, които миришат неприятно (като чесън или кромид например), не трябва да се ядат преди молитва, защото лошата миризма може да отблъсне меляикетата и другите молещи се хора.
Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) е казал:

„Този,който е ял миризливо растение (кромид или чесън), да не доближава нашата джамия.Меляикетата се обезпокояват от онова, от което и хората се обезпокояват.„
(Муслим)


Молим Аллах Субханеху уе Теаля да ни напътства към перфектното изпълняване на молитвата, за да може когато бъдем питани за нея в Деня на Възкресението, да бъдем от сполучилите. Аамин!

Категория: Четиво | Преглеждания: 733 | Добавено от: admin | Рейтинг: 4.0/4
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от