Вяра в Задгробния живот
Сряда, 26.07.2017, 22:31Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Избор на език

...

Вяра в Задгробния живот

Аллах е Създателя на живота и смъртта. Всяко нещо е дошло на земята, за да живее и един ден да умре.
Есента е сезона, в който листата на дърветата пожълтяват и започват да капят, но когато дойде пролетта, те отново радват очите ни със зеленината си, цветчетата и плодовете, които дават. Така можем да оприличим и живота на хората. Всеки един от нас някой ден ще се гмурне в дълбините на смъртта. Но тя не слага край, а начало на един нов и различен живот. 
 
"Богобоязливите ще бъдат сред градини и извори: "Влезте там с мир - в безопасност!" И ще премахнем от сърцата им всяка омраза - братя на престоли един срещу друг. Не ще ги засегне там умора и не ще бъдат оттам изведени..."
(Сура Ал-Хиджр: 45-48) 

 
Краят на земята се нарича Къямет (Съдния ден). Знанието за настъпването на този ден е единствено на Аллах. Периодът след Къяметския ден се нарича Ахирет (Отвъдния свят). Земният живот е подготовка за Ахирета. Делата, които извършим тук на земята ще ни бъдат светъл пътеводител или само тъмнина в Ахиретския ден, или пък както се казва "каквото посееш тук, това ще пожънеш там!". Задгробния живот ще започне с възкръсването и търсенето на сметка за извършените дела от всички. Денят на равносметката, когато всеки ще се изправи пред своя Създател се нарича Махшер. В този ден няма да бъде пропусната нито една добрина и нито една злина, дори тя да бъде с размера на една прашинка.

Тези, които не са живели според повелите на Аллах и не са опростени, то те ще вкусят от наказанието на Джехеннема (Ада), а тези които за свой спътник в живота е бил Корана ги чака невиждано щастие с неповторимите блага на Дженнета (Рая). Там нa всеки ще бъде поднесено това, което поиска и обитателите му няма да усещат нито студ, нито жега.  Човекът, който вярва в Ахирета (Задгробния живот):


Знае, че за всяко едно дело, няма значение било то добро или лошо, някой ден ще му бъде потърсена сметка.

Мислейки за благата, които го очакват в Дженнета се старае стриктно да спазва повелите на Аллах

Знае, че каквото посее на тази земя ще пожъне в Деня на възкресението и не пропилява живота си напразно.

Справедлив е към всички, защото знае, че несправедливостта няма да остане безнаказана.


"Питат те за Часa: "Кога ще настъпи?" Кажи: "Знанието за него е само при моя Господ. Само Той ще изяви неговото време. Тегне този [Час] на небесата и на земята. Ще дойде при вас съвсем внезапно. Питат те, сякаш си осведомен за него. Кажи: "Знанието за това е само при моя Господ, ала повечето хора не проумяват." (Сура Ал-Араф: 187)Преглеждания: 1943
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от