Справедливост
Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Избор на език

...

Справедливост


Справедливостта е най-тясно свързана с доброто. Нашите взаимоотношения с Аллах и с неговите създания се изграждат върху принципа справедливост и правда. Това означава на всеки да се предостави правото, което му се полага.
Преди всичко ние сме задължени на Всевишния, който има права над нас.

"Аллах има права над нас и най-голямото ни задължение е да изпълняваме дълга си като Негови творения, в качеството на раби (кул)."

Обикновено ние вярващите изпълняваме своето задължение към Аллах, но това не е достатъчно.
Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) когато забелязал. че Абдуллах бин Амр бин Ал-Ас (радиаллаху анху), изпълнявайки своите задължения към Всевишния, забравя останалите хора, казал:

"Тялото ти има права над теб; очите ти имат право над теб; съпругата ти има право над теб; гостите ти имат право над теб... Предоставяй на всеки правата, които му принадлежат".

Любов към правдата от морална гледна точка означава безупречно изпълнение на своя дълг към хората, зачитане на техните права. Това поведение включва в себе си уважение към всички живи същества, които ни заобикалят. Ръководейки се от мисълта, че в отвъдния свят ще се търси правото на всеки, трябва да се пазим да не погазваме, да не накърняваме правата на другите. Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) изтъква, че всички грехове на този, който воюва с врага, ще се опрощават само с едно изключение - неговите дългове.
Мухаммед (салляллаху алейхи уе селем) нарича "фалирали" (муфлис) онези, които не зачитат правата на другите, посягат на техния имот и живот. На другия свят от техните добрини (севаб) ще се отнемат и ще се раздават на имащите права. Когато един поискал своето от Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем) по груб начин, присъстващите се нахвърлили върху него.
Но Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) заявил:

"Тези, на които сме длъжници, имат право на слово."


Преглеждания: 418 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/3
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от