Смиреност
Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Избор на език

...

Смиреност


Качеството смиреност е от великите качества, с които се отличават мюсюлманите. Много хора приемат тази религия, когато виждат смиреността в нейните привърженици. Няма съмнение, че Пратеникът на Аллах (салляллаху алейхи уе селлем) е бил най-смирения от всички хора. Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) е казал:

“Желайте ме със слабите от вас, защото препитанието ви се дава и ви се помага заради слабите от вас.”

(Тирмизи, Ебу Дауд, Несаи)


Това качество у него (салляллаху алейхи уе селлем) е причина хората да се обединяват в религията и да го обичат. Всевишният казва:

“По милост от Аллах ти се смекчи спрямо тях. А ако беше груб, с жестоко сърце, щяха да се разотидат от теб.”

(Али Имран: 159)


“И спусни крилото си над вярващите, които те последват.”

(аш-Шуара: 215)


Ислямът възпитава мюсюлманина в смиреност - и да не оскърбява своя брат или да му посяга. Мюсюлманина е приятен и нежен, неговите братя го обичат, защото той е смирен с тях и не се възгордява над тях. Той се придържа към това, което Аллах му е повелил на езика на Неговия Пратеник (салляллаху алейхи уе селлем), който е казал:

“Аллах ми е вдъхновил да бъдете смирени и никой да не се възгордява над друг, и никой да не посяга на друг.”

(Муслим)


Ислямът воюва строго срещу възгордяването, защото горделивия човек е мразен от хората, и заблуден от истината, когато тя достигне до него. И затова е обещал на горделивеца да не влезе в Дженнета. Пратеникът на Аллах (салляллаху алейхи уе селлем) е казал:

“Няма да влезе в Дженнета, който има в сърцето си горделивост колкото синапено зърно.”

(Муслим)


От добрите следи на смиреността е, че тя напътва нейните притежатели към истината, кара ги да се придържат към нея. Също така, хората обичат и уважават смирения човек, както мразят горделивеца.
От нейните благословени следи е извисяването на степента между хората. Затова Пратеникът на Аллах (салляллаху алейхи уе селлем) е казал:

“Всеки който е смирен пред Аллах, Аллах го извисява.”

(Муслим)


В смисъла на това значение, един учен е казал:

“Бъди смирен, и ще бъдещ като светеща звезда за гледащия върху ширината на водата, въпреки че тя е далече. А не бъди като димът, който се издига от само себе си във висините на небето, въпреки че е зависим.”


Преглеждания: 468 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от