Признателност
Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Избор на език

...

Признателност


От красотата на тази религия е, че тя възпитава вярващия на признателност - да признава благодатта с която е дарен и да отвърне с хубаво на добродетелите. Исляма посочва на вярващия правило за запазване на доброто отношение и признателност. Всевишният казва:

“Нима въздаянието за добрината е друго освен добрина?”
(Aр-Рахман: 60)


Затова, който се отнася с добро, и към него ще се отнасят с добро. Пречистия Аллах е обещал на онзи, който извършва праведни дела в земния живот, да се отнесе с добро към него в ахирета и да го награди с Дженнет. Всевишният казва:


“На всеки вярващ, мъж или жена, който извършва праведно дело, Ние ще отредим прелестен живот. И ще им въздадем награда, по-хубава от онова, което са вършили.”
(Aн-Нехль: 97)


За да се приложи това велико и морално правило, Пречистия Аллах е повелил на рабите Си да Му бъдат признателни, защото Той е благочестивия над тях, Който им дава пълноценни блага. Всевишният казва:

“О, вярващи, яжте от благата, които Ние ви дарихме, и бъдете признателни на Аллах, ако на Него сужите!”
(Ал-Бакара: 172)


Повелил е на раба да бъде признателен към родителите си, защото те са причината за неговото съществуване, и за тяхната минала добрина.
Всевишният казва:


“И повелихме на човека да се отнася добре с родителите си…Носи го майка му в слабост връз слабост и го отбива в две години. Бъди признателен на Мен и на родителите си! Завръщането е при Мен.”
(Люкман: 14)


Аллах е повелил на всички хора да бъдат признателни едни на други, и доброто да се връща към неговия извършител с дуа за него и с добро отношение. Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) е казал:


“Който не благодари на хората, той не благодари на Аллах.”
(Ебу Дауд, Тирмизи)


“Който ви направи добро, отдължете му се за него, а ако не намерите с какво, тогава се молете за него докато се уверите, че сте се отдължили.”
(Ебу Дауд, Несаи)


Мюсюлманското общество, което се придържа към предписанията на религията, е едно щастливо и мирно общество, защото, който извърши добро - ще получи благодарност, а който извърши лошо – приема се и му се опрощава. Това засилва желанието у хората да извършват добро.
Вярващият човек изпитва щастие, което другите не чувстват, защото когато бъде удостоен с благо – благодари на Пречистия Аллах, и това благо не престава да се увеличава. А ако го сполети беда - проявява търпение и очаква награда, така че бедата не му вреди, нито му влияе. Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) е казал:


“Чудно нещо е делото на вярващия, всяко негово дело е добро, и това не е за никой, освен за вярващия. Ако го сполети щастие – благодари и е добро за него, а ако го сполети беда – търпи и е добро за него.”
(Муслим)


Преглеждания: 434 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/2
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от