Понятието за живота в Исляма
Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Избор на език

...

Понятието за живота в Исляма


Животът е блестящ израз на мъдростта и знанието на Аллах и живо отражение на Неговото творчество и сила. Той е Даващия и Сътворителя на живота. Нищо не започва да съществува случайно и никой човек не се е самосътворил, нито е сътворил друг. Животът е скъп заветен дар и никой съзнателен и нормален човек не би искал да го загуби. Дори изпадналите в дълбоко отчаяние и безверие дотам, че погубват живота си с постепенно самоубийство се хващат като удавник за сламка и се опитват да се спасят, търсейки в Бога основание за собственото си съществуване. Животът се дава на човека от Аллах и Той единствен има право да го взима обратно. Никой друг няма право да отнема живота. Ето защо Ислямът забранява всички видове самоубийство и самоунищожение, препоръчва търпение и вяра, когато някой близък умира. А когато в изпълнение на присъда се екзекутира убиец, неговият живот се отнема по право, дадено от Аллах и според Неговия Закон.
Когато Аллах дава живот на човека, това не е напразно, защото Той го дарява с уникални качества и способности. Заедно с това Той му възлага определени задължения. Аллах иска да помогне на човека да осъзнае смисъла на живота и да разбере целта на съществуването си. Той иска да му помогне да формира у себе си съзидателно чувство за живота, да се наслаждава на доброто в него съобразно божественото напътствие. Животът е даден от Аллах като висша ценност и човекът е довереникът на Аллах, който трябва с честност и умение да оправдае Неговото доверие и да живее със съзнание за отговорността си пред Него.
Животът може да се сравни с пътуване, започнало от определена точка и завършващо при определена цел. Той е преходен етап, въведение към вечния живот в Отвъдното. В това битие човекът е пътник и трябва да се интересува само какво ще му послужи за бъдещия живот. С други думи, той трябва да върши всичко добро на което е способен и напълно да е готов всеки момент за преход във вечността. Той трябва да разглежда живота си на тази земя като възможност, предоставена му да направи най-доброто в зависимост от своите възможности. Защото не ще може да отсрочи и един миг, щом краят му дойде. После изведнъж открива, че е твърде късно. Пълноценно преминал живот е този, който е бил изцяло подчинен на учението на Аллах и по този начин се е превърнал в стойностна пътека към бъдещия живот във вечността. Ислямът е разработил завършена система от правила и принципи, за да покаже на човека как да живее, какво да вземе и какво да остави, какво да следва и какво да избягва. Всички хора водят началото си от Аллах и няма съмнение, че при Него те ще се завърнат.
В един от хадисите с универсално значение Пророкът Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) казва:

"Бъди на този свят странник или пътник!"
(Бухари)


Преглеждания: 670 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/3
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от