Понятието за свобода в Исляма
Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Избор на език

...

Понятието за свобода в Исляма


И като понятие, и като ценност, свободата е била отричана за много хора, групи и народи. Често тя е била разбирана неправилно и с нея е злоупотребявано. Факт е, че в никое общество човек не може да бъде свободен в абсолютния смисъл на думата, защото винаги има ограничения от един или друг характер. Наред с тази обща идея Ислямът проповядва и поддържа свободата като я гарантира еднакво и за мюсюлманина и за немюсюлманина. Ислямското понятие за свобода се прилага спрямо всички доброволни дейности на човека във всички сфери на живота. Както бе казано, всеки човек се ражда свободен по природа или в чисто природно състояние. Това означава, че човек се ражда свободен от подчинение, грях, наследени недостатъци и недъзи. Неговото право на свобода е свещено дотогава, докато не наруши съзнателно Закона на Аллах или правата на другите.
Една от главните цели на Исляма е да освободи съзнанието от суеверията и съмненията, да освободи душата от греха и корупцията, съвестта - от гнета и стараха, както и да освободи тялото от хаоса и падението.
Подходът, който Ислямът налага на човека, за да осъществи тази цел изисква задълбочена интелектуална дейност, постоянни духовни наблюдения, стриктно спазване на моралните принципи и дори спазване на диетични правила. Когато човек следва този курс с религиозност, той ще постигне крайната си цел - свободата. Въпросът за свободата с оглед на вяра, поклонение и съвест също е от първостепенна важност според Исляма. Всеки човек има право на свобода на вероизповедание.
В Корана Аллах казва:

"Няма принуждение в религията. Отличи се вече истината от заблудата. Който отхвърли злото и повярва в Аллах, той се е хванал за най-здравата връзка, която не се къса. Аллах е Всечуващ, Всезнаещ."
(Сура Ал-Бакара: 256)


Ислямът приема тази позиция, защото религията зависи от вярата, волята и спазването на предписанията. Тези неща биха били безсмислени, ако се прилага насилие. По-нататък Ислямът представя същността на вярата под формата на възможност и предоставя на човека сам да избере и реши какво да бъде неговото поведение.
В Корана се казва:

"Кажи: "Истината е от вашия Господ. Който иска, може да вярва и който иска, може да не вярва."
(Сура Ал-Кахф: 29)


Ислямското понятие за свобода е един от постулатите на вярата, тържествена повеля на Всевишния Сътворител. То се изгражда върху следните принципи:

 • Човешката съвест се подчинява само на Аллах, пред Когото всеки човек носи пряка отговорност.
 • Всяко човешко същество лично отговаря за своите постъпки и само то има право да жъне плодовете на делата си.
 • Аллах е възложил на човека отговорността да решава сам за себе си.
 • Човекът е подсигурен с достатъчно духовни напътствия и е надарен с разумни качества, които му позволяват да взима отговорни и правилни решения.

  Такава е основата на ислямското понятие за свобода и такава е стойността на свободата според Исляма. Тя е естествено право на човека, духовна привилегия, морален прерогатив и преди всичко е религиозно задължение. В рамката на това ислямско понятие за свобода няма място за религиозни преследвания, класови конфликти или расови предразсъдъци. Правото на свобода на личността е свещено, както и нейното право на живот. Свободата е равностойна на самия живот.


 • Преглеждания: 806 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/4
  Общо коментари: 0
  Име *:
  Email *:
  Код *:
  Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

  Хостнат от