Понятието за равенство в Исляма
Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Избор на език

...

Понятието за равенство в Исляма


Принципът за равенство или по-скоро - за справедливост е основен елемент в ценностната система на Исляма. Равенството не трябва да се смесва с уеднаквяването или уравниловката. Ислямът поучава, че пред Аллах всички хора са равни, но не задължително еднакви - те се различават в способностите, възможностите, амбициите, богатството и т.н. Но никоя от тези разлики сама по себе си не може да наложи превъзходството на човек или раса над други. Знатността на човека, цветът на неговата кожа, размерът на неговото богатство и титлата му нямат никакво значение за характера и личността що се отнася до нейното място пред Аллах. Единствената разлика, която Аллах признава е разликата в благочестието и единствения критерий, който Аллах прилага е критерият на добротата и духовното превъзходство.

В Корана Аллах казва:

"О, хора, наистина Ние ви създадохме от един мъж и една жена, и сторихме от вас народи и племена, за да можете взаимно да се опознавате. Наистина най-почетният сред вас при Аллах е най-богобоязливият. Аллах е Всезнаещ, Сведущ"
(Сура Ал-Худжурат: 13)


Расовите или социалните различия не са от значение. Те не определят истинското място на човека пред Аллах. Равенството не е просто въпрос на конституционни права или приятелско споразумение или снизходително милосърдие. То е постулат на вярата, приеман на сериозно от мюсюлманина и към него той трябва да се придържа с искреност. Равенството като ислямска ценност има своята основа и дълбоки корени в структурата на Исляма. То се основава на следните основни принципи:

 • Всички хора са създадени от един и същ вечен Бог, а именно Всевишния Аллах, Господа на всяко нещо.
 • Цялото човечество принадлежи към човешката раса и еднакво произхожда от Адам и Ева (Адем и Хаууа).
 • Аллах е справедлив и милостив към всички Свои създания. Цялата Вселена е Негово владение и всички хора са Негови раби.
 • Всички хора са родени равни.
 • Аллах съди всеки човек въз основа на това, което заслужава и според неговите собствени дела
 • Аллах е дарил човека с чест и достойнство.

  Такива са някои от принципите на равенството според Исляма. Когато това понятие се изпълни със смисъл, не ще има място за предразсъдъци или преследвания. Когато тази божествена заповед се изпълни, не ще има място за притеснение или натиск. Представата за хора-избраници и аристократи, думи като "привилегировани" и "осъдени раси", изрази като "социални касти" и "граждани втора ръка" ще станат безсмислени и остарели.


 • Преглеждания: 667 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/4
  Общо коментари: 0
  Име *:
  Email *:
  Код *:
  Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

  Хостнат от