Понятието за праведност в Исляма
Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Избор на език

...

Понятието за праведност в Исляма


Ислямът винаги предупреждава за повърхностните понятия и ритуали, безжизнените формалности и неефективните вярвания. В следващия цитат (айет) Всевишния Аллах обяснява пълното значение на праведността:

"Праведността не е да обръщате лицето си на изток или на запад, а праведността е у онзи, който вярва в Аллах и в Сетния ден, и в ангелите, и в Писанието, и в пророците и раздава от своя имот, въпреки любовта си към него, на роднините и сираците, и на клетниците, и на пътника [в нужда], и на просяците, и за освобождаване на робите, и извършва молитвата, и харчи за милостинята зекят, и у изпълняващите своя обет, когато са обещали, и у търпеливите и в горест, и в беда, и във вихъра на битката. Те са искрените и те са богобоязливите."
(Сура Ал - Бакара: 177)


В това знамение има хубаво и ясно описание на праведния човек. Той трябва да се подчинява на всички изисквания за благотворителност и любовта към Аллах, и - любовта към неговите братя (по вяра) в името на Аллах трябва да стане негово искрено убеждение. Тук се съдържат четири елемента:

 • Нашата вяра трябва да бъде истинска и искрена.
 • Трябва да сме готови да я изявим към нашите братя с милосърдие и добрина.
 • Трябва да бъдем добри граждани, като подпомагаме благотворителните институции и социалните организации.
 • Трябва да бъдем твърди и непоколебими при всички обстоятелства.

  Ясно е, че праведността не е празна дума. Тя трябва да почива на силна вяра и постоянна практика, трябва да обхваща мисълта и действията на човека, вътрешния и външния му живот, индивидуалните и обществените му дела. Когато ислямският принцип на праведността се установи, той дава на човека спокойствие, на обществото - солидарност, а на човечеството - надежда и хармония. Колко приятен и мирен може да бъде животът, когато хората изпълняват ислямското понятие за праведност! Какво може да бъде по-сигурно от вярата в Прещедрия Създател, от служенето в името на такива добри цели? Какво може да бъде по-човечно от облекчаването на дълбоките тревоги на угнетените, от облекчаването на страданията на експлоатираните и удовлетворяването на потребностите на безпомощните? Какво е по-вярно и достойно от изпълнението на ангажиментите, от запазването на съвестта чиста и от поддържането на честността? И какво е по-приятно за духа от редовното,
  естествено и логично практикуване на всичко това, от любовта в името на Аллах?


 • Преглеждания: 537 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/3
  Общо коментари: 1
  1  
  What a joy to find such clear thnkiing. Thanks for posting!

  Име *:
  Email *:
  Код *:
  Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

  Хостнат от