Понятието за братство в Исляма
Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Избор на език

...

Понятието за братство в Исляма


Друг фундаментален елемент в ценностната система на Исляма е стойността на човешкото братство. Тази стойност се основава на същите принципи, които бяха разгледани във връзка със свободата и равенството. Човешкото братство според Исляма се сплотява от непоклатимата вяра в единството на обожавания Аллах, Бога на цялата Вселена, единството на човечеството, което Му служи и единството на религията - средство за поклонение. За мюсюлманина Аллах е Единствен, Вечен и Универсален. Той е Сътворителя на всички хора, Осигуряващия препитанието на всички хора, Съдника на всички хора и Господстващия над цялото човечество. За Него привилегированото положение или националното отличие, или расовият произход са без значение. Пред Него всички хора са равни и са братя.
Мюсюлманинът вярва в единството на човечеството, що се отнася до източника на сътворението, на първоначалното възникване и на крайната съдба. Източникът на творенията е самият Аллах. Първоначалният общ произход е от Адам и Ева (Адем и Хаууа). Всяко човешко същество води началото си от тях. Що се отнася до завършека на човешкия живот няма съмнение, че завръщането е при Аллах, Създателя, при Когото всички хора ще бъдат върнати.
Мюсюлманинът вярва в единството на религията на Аллах. Това означава, че Аллах не ограничава Своята религия в определена нация, раса или епоха. Това означава, че в религията на Аллах не може да има противоречия. Когато всичко това се интерпретира по подходящ начин се изключват всякакви самонадеяни претенции за върховенство или изключителност на даден народ или група. Когато човек разбере това, той ще получи ясна представа и твърда основа на човешкото братство, защото мюсюлманинът вярва в единството на Аллах, единството на човечеството и единството на религията. Той вярва и във всички пратеници (пророци) и откровения на Аллах без да прави разлика между тях.


Преглеждания: 505 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/4
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от