Понятието за благочестие (такуа) в Исляма
Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Избор на език

...

Понятието за благочестие (такуа) в Исляма


Както винаги, Коранът е нашият най-добър източник и когато говори за благочестивите, той ги описва като хора, които:

"... вярват в неведомото и извършват молитвата, и от онова, което сме им дарили, раздават, и които вярват в низпосланото на теб и в низпосланото преди теб, и в отвъдния живот са убедени. Тези са на прав път [водени] от своя Господ и тези са сполучилите."
(Сура Ал-Бакара: 3-5)

"...които раздават и в радост, и в беда, и за сдържащите гнева [си], и за извиняващите хората. Аллах обича благодетелните. И на онези, които щом сторят непристойност или угнетят сами себе си, споменават Аллах и молят опрощение за своите грехове - а кой освен Аллах опрощава греховете? - и не упорстват в своите злодеяния, знаейки - на такива наградата им е опрощение от техния Господ и Градините, сред които реки текат. Там ще пребивават вечно. И как прекрасна е наградата за дейните!"
(Сура Али Имран: 134-136)


От тези знамения разбираме, че благочестието (такуа) изисква правилно опиране на разума чрез вникване в истината за Аллах и живота, чрез правилно използване на богатството в името на Аллах при всички обстоятелства и правилно използване на духовните и физическите възможности на човека, като се спазва молитвата. То изисква също голяма степен на самоконтрол за гнева и емоциите, морална способност за прошка и търпение, съвест, която да накара грешника да се обърне към Аллах със съжаление и разкаяние. За да бъде благочестив, човек трябва да има истински и прекрасни убеждения, да бъде решителен, със силен характер, с воля и смелост, и преди всичко да бъде човек в името на Аллах. Благочестието, праведността и смислената вяра са взаимосвързани и са подчинени на една цел - те водят към Исляма и създават истински мюсюлмани.


Преглеждания: 491 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/4
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от