Пестеливост
Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Избор на език

...

Пестеливост


Пестеливост е икономично изразходване на средствата.
Смисълът на този принцип е да не се изразходва повече от необходимото. Пестеливостта според ислямския морал е нравствена умереност. Тя представлява противоположност на прахосничеството.
Тя означава да използваме всяко нещо, което притежаваме премерено и балансирано. Ислямът забранява както разточителството, така и скъперничеството. Следователно пестеливостта е морална норма, която е между две крайности: скъперничеството и прахосничеството.
Това премерено морално-етично поведение се препоръчва от Нашия Пратеник (салляллаху алейхи уе селлем), който споделя, че дори и да сме край река, когато се взима абдест /уду/, да не изразходваме над допустимото количество вода. Пак по същия начин ни е повелено да си сложим в чинията храна, колкото бихме консумирали, остатъците да не ги разпиляваме по земята и да не ги хвърляме в непредназначени за целта места. Морално правило е първоначално да се вземе по-малко от яденето, а ако все пак не сме се нахранили, да си досипем още малко, отколкото да оставим излишък.
Нека помислим и пресметнем: ако на ден спестим по две филийки хляб, колко гладни биха се нахранили с тях? От друга страна, колко много енергия и труд се влагат за приготвянето и доставянето на готовия хляб? Така се пилее и електрическа енергия, когато една крушка свети ненужно или оставим течаща чешма. Ако продължим този род пресмятания, ще се получи огромна цифра, побираща маса парични средства, които биха подобрили многократно социалния живот на нашето общество.
Затова се препоръчва:

- да не се изразходва повече вода, отколкото трябва, когато се взима абдест /уду/;
- трапезата да е скромна;
- дрехите, които носим да са чисти и скромни; да не се употребяват скъпи предмети като златни и копринени.

Накратко, ислямският морал изисква да не бъдем нито прахосници, нито скъперници.


Преглеждания: 611 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/3
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от