Нощта Регаиб
Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Избор на език

...

Нощта Регаиб


Скъпи братя и сестри мюсюлмани! Обърнете ВНИМАНИЕ на хадиса, който го споделяме с вас, и също така обърнете по голямо ВНИМАНИЕ на думите на учените относно този хадис.

Нощта Регаиб

Преданието за ползите на нощта Рагаиб и за 12 рекята намаз, който се кланя през тази нощ между акшам и ятсъ е следното:
Енес бин Малик радиаллаху анх каза:
След като пратеника на Аллах саллеллаху алейхи ве селлем ни разказа за ползите на оруча през месец Реджеб, продължи и ни каза: „Не оставайте небрежни от първата петъчна нощ на този месец. Защото това е нощта, която ангелите са я нарекли Рагаиб. Който прекара в оруч първият четвъртък от месец Реджеб и между акшам и ятсията кланя 12 рекята намаз, Аллах му опрощава греховете.” (Ебу Шаме Ел-Баису Ала инкари’л-Бида ве ал-Хавадиси 39,40)
Сега нека да видим учените какво казват относно този хадис:
Ибну’л-Джеузи раахметуллахи алейхи относно този хадис е казал: „Този хадис е измислен върху пратеника на Аллах саллеллаху алейхи ве селлем. Този хадис се предава от Али бин Абдуллах ибни Джахдами. Учените са казали за него, че той е лъжец.” Големият учен хафиз Абдулуахаб рахметуллахи алейх, относно този хадис казва: „Хората, които предават този хадис са неизвестни. Всеички тях съм ги търсел във всички книги по хадис, но в нито една от книгите не съм намерил нито един от предавачите на този хадис.” (Ибну’л-Джеузе ел-Меудуа 2/125-126)
Ибну’л-Джеузи раахметуллахи алейхи продължи думите си и каза: „Този който е измислил този хадис е отишъл много далеч в нововъведението му, защото този, който ще кланя тези 12 рекята намаз трябва да държи оруч през деня. Можеби през този ден да бъде много горещо, вечерта човек като разговее трябва да кланя 12 рекята, в които възхваляването на Аллах е много дълго и това ще бъде трудност за този човек. Този човек няма да спечели нищо друго освен трудноста която е изпитвал.
На този намаз хората отдават много по голямо значение отколкото на петократния намаз, дори някои от тях го смятат за по голям и достоен отколкото петократния намаз. За този намаз идват толкова много хора, дори и тези които не отслужват петократния намаз.
Хафиз Ебу’л-Хитаб рахметуллахи алейх казва: „Намазът рагаиб е измислен и нововъведен от Али бин Абдуллах ибни Джахдам. Този хадис е измислен върхи неизвестни предавачи. Нито един от тези предавачи го няма в която и да било книга по хадис.
Хафиз ал-Ираки рахметуллахи алейх е казал: „Имам Реззин е казал че този хадис е измислен.”
Имам Тартуши рахметуллахи алейх е казал: „Намазът Регаиб в месец Реджеб е кланян за първи път през 480 година по хиджри в Бейтул-Макдис. Преди това нещо ние нито бяхме чували за такъв нито пък го бяхме виждали.” (Татуси ел-Хауадису уел-Бида 133)

За намаза във вечерта Регаиб имам Невеви (р.а.) казва: "Този намаз е един лош бидат. Това е заблуда, за това не се заблуждавай по някои книги, които одобряват и насърчават това."

"Всеки бидат е заблуда." (Бухари, Муслим)

"Всеки, който направи нещо, което не е сходно със заповедта Ни е невалидно." (Бухари, Муслим)


Преглеждания: 1326 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/2
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от