Наставляване
Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Избор на език

...

Наставляване


От нещата, които разясняват величието на тази религия е нейната повеля към вярващите взаимно да се наставляват – всеки вярващ да съветва своя брат, да го призовава към доброто и да го отдалечава от лошото. Наставляването е от качествата на вярващите.
Всевишният казва:

“Кълна се във времето. Наистина човека е в загуба, освен онези, които вярват и вършат праведни дела, и взаимно се наставляват за истината, и взаимно се наставляват за търпението.”
(Ал-Аср: 1-3)


Пречистият Аллах е известил в тези знамения, че всички хора са в загуба, освен тези, които притежават вяра и извършват праведни дела, и взаимно се наставляват за истината и търпението.
Ислямът е отредил наставляването като едно от задълженията на вярващия към неговия брат – да го съветва и разяснява грешките му със състрадание и нежност, и не ги разгласява пред хората.
Пратеникът на Аллах (салляллаху алейхи уе селлем) е казал:

“Задълженията на вярващия към вярващия са шест. Рекоха: „А кои са те, о, Пратенико на Аллах?” А той отговори: ”Когато го срещнеш – поздрави го, когато те покани – отзови се, когато ти поиска съвет – посъветвай го, когато кихне и каже “Ель-хамду лиллях”, кажи му: “Йерхамукеллах”, когато се поболее – посети го, и когато умре – следвай (дженазето му).”
(Муслим)


Няма съмнение, че наставляването е от най-важните подходи за подобряване на обществото. С него се поправят грешките, доброто се разпространява, заблудения се напътва, а невнимателния ще се усети.


Преглеждания: 450 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/3
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от