Милостинята Зекят
Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Избор на език

...

Милостинята Зекят


Зекятът е един от петте основи на Исляма и е материално изпълним ибадет. Даването на определено количество (по принцип една четиридесета) от определена стока, след като е минала една година, на нуждаещите се, с цел спечелване задоволството на Всевишния Аллах се нарича зекят. В доста айети зекятът се споменава заедно с намаза. Това показва какво място заема той в живота на един мюсюлманин.

"....И ме стори благословен, където и да се намирам, и ми повели да отслужвам молитвата, и да давам милостинята зекят, докато съм жив."
(Сура Мерйем: 31)

Зекятът е право на бедните и то не е подаяние, което се дава от богатите.
Всевишният повелява:

"Милостинята зекят е за бедняците и за нуждаещите се......."
(Сура Ет - Теубе: 60)

"И в техните имоти имаше дял за просяка и нуждаещия се."
(Сура Аз - Зарият: 19)

Давайки зекята си богатия трябва да се стреми да не обиди или засегне човека, който се намира срещу него. Защото правейки добро и натяквайки го в очите на другите се губи хаира от извършеното дело.
На пръв поглед зекятът може да се стори, че е причина за намаляването на имуществото ни, но напротив, Аллах е направил това милост за нас и крачка към придобиването на повече.

"Хората, които раздават своите имоти по пътя на Аллах приличат на зърно, родило седем класа, а във всеки клас - по сто зърна. Аллах умножава комуто пожелае. Аллах е Всеобхватен, Всезнаещ."
(Сура Ал - Бакара: 261)

"Сполуката е за вярващите, които в своята молитва са смирени и които от празнословието странят, и които милостинята зекят раздават."
(Сура Ал - Муминун: 1-4)

Човекът, който дава зекят:

 • Предпазва се от лошите качества като стиснатост, егоизъм и гордост.

 • Разбира, че в знак на благодарност към Аллах за благата, с които ни е дарил, не е достатъчно само да го изречем с думи.

 • Помага за премахването на икомомическото различие, което съществува между бедни и богати. По този начин се осъществява душевна близост, обич, уважение, взаимопомощ и сигурност в обществото. Намалява броя на просяците и крадците в обществото.

 • Осъзнава обществените си задължения и разбира, че братството и единството е причина за победата. Когато един орган от тялото ни се разболее той влияе и на останалите. Така и човекът, даващ зекят изпитва болка от възникналите проблеми в обществото и помага за тяхното разрешение с каквото може.

 • Не е роб на парите, които има и не забравя, че истинският собственик на всичко е само и единствено Аллах.

  Пророкът (салляллаху алейхи уе селлем) е казал:

  "Ръката, която дава е по-хайрлия (добродетелна) от тази, която взима."
  (Бухари)

  "Вземи от техните имоти милостиня, за да се пречистят с нея и да им се въздаде! И се моли за тях! Твоята молитва е успокоение за тях. Аллах е Всечуващ, Всезнаещ."
  (Сура Ет - Теубе: 103) • Преглеждания: 1017 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/3
  Общо коментари: 0
  Име *:
  Email *:
  Код *:
  Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

  Хостнат от