Любов и обич
Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Избор на език

...

Любов и обич


Обичта е вътрешно влечение към доброто. Ако тази обич е много силна, тя се нарича любов. Обичта е органически свързана с доброто. Там, където не съществува добро, изобщо не е възможно да се мисли за любов. Любовта е влечение към доброто и отвращение от погнусата.
Най-висшата степен на любовта е обичта към Аллах. Личността достига до съвършенство тогава, когато у нея надделява любовта към Него. Да обичаме Аллах означава да изпълняваме Неговите повели. В действителност обичта към Всевишния е неотменно задължение (фарз).

« О, вярващи, който от вас се отрече от своята религия, [знайте, че] Аллах ще доведе хора, които обича и те ще Го обичат -; смирени пред вярващите, могъщи пред неверниците, и които се борят по пътя на Аллах, и не се страхуват от хула на хулител. Това е благодатта на Аллах. Той я дарява комуто пожелае. Аллах е всеобхватен, всезнаещ. »
(Сура Ал-Маиде: 54)


Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) е казал:

« Ако рабът не обича Аллах и Неговия пратеник повече от децата си и от всички същества, той не може да бъде вярващ. »

Човекът обича Аллах, защото обича себе си. Доколкото човек е привързан към доброто и благодеянието, той обича и онзи, който му прави добрина. Освен това човек обича винаги добрия и хубавия. И най-важното, обич съществува между двама, които по своята природа са съвместими или си подхождат. Обичта към Аллах е съвсем естествена и закономерна.
Паралелно с Него обаче човек обича и своите близки, у него съществува желание постоянно да ги зарадва с приятни дела. Всеки се отнася с любов към хората, които му правят добрини.
Заради Аллах вярващият обича Неговия пратеник. Нещо повече, всеки от нас се отнася с обич и уважение към хората, които почитат и обичат Аллах, които се придържат към богобоязливостта.
Накрая, нашите симпатии са към всички благородни и добри хора.
Тази обич в повечето случаи е безкористна, тоест красивите и добрите хора се обичат поради своята телесна и душевна красота. Така че нашата обич и любов се разпростират върху всички хора и същества.


Преглеждания: 1168 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/2
Общо коментари: 1
1  
People normally pay me for this and you are givnig it away!

Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от