Лично достойнство
Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Избор на език

...

Лично достойнство


Личното достойнство се счита за най-висш израз на благородство.
В Свещения Коран четем:

« Рабите на Всемилостивия са онези, които ходят по земята с кротост и ако невежите им отправят думи, казват: “Мир!” [и отминават]; »

(Сура Ел-Фуркан: 63)

Достойнството е уловената съвест на вслушващия се в собствения си вътрешен глас. Защото съвестта безпогрешно знае личната вина, добротата и греха, успехите и паденията. Достойнството позволява да тръби у нас гласът на съвестта, незаглушаван от земните съблазни, от високомерие и самозалъгване. То е самооценка.
Ислямската етика ни учи да сме личности с достойнство и смелост. Личност, която притежава достойнство действа спокойно, хладнокръвно и самоуверено. Това, разбира се, няма нищо общо с бездействието и безразличието. Достойнството трябва да се разглежда като израз на сериозност, внушаване на чувство за уважение към себе си, вдъхване на доверие, респект.
Човек, уважаващ своето достойнство, нито унижава другите, нито пък допуска да бъде третиран по подобен начин. Той винаги държи на своята тежест, никога не постъпва като своите противници и по такъв начин не се принизява до тяхното равнище.
Лично достойнство означава да не проявиш неуважение към другите като фамилиарничиш или се смееш високо безпричинно и т.н. Една от характерните черти на мюсюлманите е точно и кратко изразяване на мислите. В поведението на мюсюлманите се проявява някакъв аристократизъм. Те използват учтив и толерантен език с приемлив, приличен тон и жестове.


Преглеждания: 569 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/3
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от