Корупция
Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Избор на език

...

Корупция


Нечестно придобиване на благини от правоимащи служители се нарича корупция (рушвет). Рушветът е проява на непочтено, несправедливо и нечестно аморално поведение. Корупцията е един от пътищата за нечестно присвояване на чужда собственост, на нечестна печалба. Чрез рушвета се нарушава правото на неприкосновеност на чуждата собственост.

Всевишният Аллах казва:

« И не яжте своите имоти помежду си с измама, и не ги подхвърляйте на съдиите, за да ядете с грях от имотите на хората, знаейки! »
(Сура Бакара)


Нито една форма на корупция не може да се оправдае. Държавните служители също нямата право да получават рушвет.

Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) е изпратил служител да събира зекят. Когато се върнал, той казал: "Това е Ваше, а тези подаръци са за мен дадени."
Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) съзрял несправедливостта в това и предупредил: "Ако казваш истината, иди си в бащината къща и почакай да видим тези подаръци дали ще дойдат при теб."

Това означава, че има съществена разлика между рушвета и получаване на подарък. В определени условия може да се дава подарък за добре свършена работа.
Корупцията е социална болест. Там, където тя е разпространена, няма единство и доверие между членовете на обществото, между управляващите и гражданите. Всеки се съмнява и мисли, че зад всяка работа, особено зад съдебни решения стои корупцията. Човек започва да мисли, че без рушвет не може да се разреши нито един проблем или да се получи желана работа. Обществото може да бъде разтърсено от несправедливи и корумпирани деяния. Ненравствеността ще нарастне и ще го залее. Всичко това води до разклащането на обществените устои и до социални взривове.

Пророкът Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) прокламира борба срещу корупцията (рущвета) като изрично подчертава:

"Пратеникът на Аллах (салляллаху алейхи уе селлем) прокле онзи, който дава рушвет и онзи, който го взима."
(Ахмед)


Пратеникът на Аллах (салляллаху алейхи уе селлем) е призовал да бъде прогонван всеки, който дава рушвет и накърнява правата на другите хора. Взимащият рушвет е прокълната за това, че по незаконен път и чрез измама присвоява чужд имот или труд. В мюсюлманското общество трябва да се създават такива условия, които пресичат корупцията и несправедливостта.
Затова даващият и взимащият рушвет са прогонени извън милосърдието на Аллах. Същото се отнася и за посредниците при корупционни деяния.


Преглеждания: 645 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от