Коранът и здравеопазването
Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Избор на език

...

Коранът и здравеопазването


Свещеният Коран разглежда и въпроса за здравето на хората, облеклото, чистотата на дрехите, необходимата почивка, редовното и правилно хранене и неконсумирането на нечисти и развалени храни.
Говори се особено за растителните храни и ползата от тях, за полезните и вредните питиета, като се забраняват онези, които опияняват. Сред въпросите, които Коранът засяга са лечението, храненето, както и погребването на починалите, които са валидни за всички хора.
Коранът повелява да не се прекалява в яденето и пиенето, както и да не се разхищават използваните продукти:

"О, синове на Адем [...] И яжте, и пийте, ала не разхищавайте! Той не обича разхищаващите."
(Сура Ал-Араф: 31)

Коранът обобщава правилата за здравословен начин на живот.
Той забранява прелюбодеянието (зина) като по този начин не предразполага към разпространението на венерическите болести и предпазва духовно и материално поколенията. Забранява също консумирането на мърша, кръв, свинско месо, които от медицинска гледна точка са вредни и не се нуждаят от разяснение. Не може да се отрече, че чистотата на тялото и устата, абдестът (уду), намазът (молитвата) и оручът (говеенето, постенето) са полезни както за душата, така и за тялото.

Сега ще цитираме и някои хадиси свързани със здравеопазването:

Пророкът (салляллаху алейхи уе селлем) е казал:

"Когато в чинията (в храната) на някой от вас попадне муха, нека (най-напред) да я потопи, след това да я извади! Защото на едното крило на мухата има болести (микроби), а на другото - лекарство."(Бухари)

В тялото на мухата се намират и микроби. Тя така е устроена, че в себе си произвежда антимикробни тела, които са способни да унищожат микробите, пренасящи зарази в храната. Затова, ако попадне муха в храната ни, трябва да я потопим, за да могат да излязат антимикробните тела, които ще унищожат микробите, попаднали в храната.

В друг хадис Пророкът (салляллаху алейхи уе селлем) казва:

"Ако куче оближе някакъв съд за хранене, преди да го използват, хората трябва да го изтрият два пъти с пръст и шест пъти дa го изплакнат с вода."

В този хадис се говори за мръсотията в слюнката на кучето и ролята на човека за нейното отстраняване.
Науката едва напоследък открива тези истини, а Пророка (салляллаху алейхи уе селлем) е съобщил за тях преди повече от 1400 години.Преглеждания: 988 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/5
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от