Добросъседство
Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Избор на език

...

Добросъседство


След като мюсюлманинът не може да се отдели от дома, в който живее и от съседи, които му помагат, Аллах е отредил тази връзка между мюсюлманина и неговите съседи. Те са тези, които живеят в близост до него, и затова е повелил доброто отношение към тях. Всевишният Аллах казва:

“И служете единствено на Аллах, и нищо не съдружавайте с Него! И към родителите – добрина, и към близкия, и сираците, и нуждаещите се, и към близкия съсед, и към далечния съсед, и към другаря редом, и към пътника, и към владените от вашата десница! Аллах не обича горделивия, самохвалеца!” (Aн-Ниса: 36)

В това знамение Всемогъщият Аллах повелява добрина към съседа, все едно дали той е роднина или не. Той е свързал тази повеля с повелята за служене на Него – Пречистия. Важността на това е разяснена в хадисите на Пратеника на Аллах (салляллаху алейхи уе селлем):

“Който вярва в Аллах и в Съдния ден нека да почита съседа си.”

(Бухари, Муслим)


“Джебраил не преставаше да ме съветва за съседа, докато не помислих, че той ще го отреди да взема от наследството.”

(Бухари, Муслим)


“Не е вярващ който е сит, а съседа му до него да е гладен.”

(Бухари, Таберани)


Така той забранява на богатия съсед да остави съседите си гладни. Също така е задължен да наблюдава състоянието на своите съседи.
Пратеникът на Аллах (салляллаху алейхи уе селлем) е казал още:


“Никой от вас да не забранява на своя съсед да забива пръчка в неговата стена.”

(Бухари, Муслим)


В това има приканване на съседа да позволи на своя съсед да се възползва от неговата стена, ако има нужда от това, защото техните домове в Ислям са като един дом.
Също така е казал:

“Ей, Ебу Зерр, когато готвиш манджа сипи повече вода и уважи твоите съседи.”

(Муслим)


Ислямските учени споменават много от задълженията, които трябва да се изпълняват към съседа. От тях са: ако те помоли за помощ – помогни му, ако ти поиска заем – дай му, когато му се случи нещо щастливо – поздрави го, а когато го сполети беда – изкажи му съболезнованията си, и когато умре – следвай неговото дженазе. Не построявай висока къща, за да не го лишиш от въздуха, освен с неговото позволение. Не го дразни с мириса от твоята кухня, освен ако му занесеш от сготвеното, а ако си купиш плодове – дай му от тях, ако ли не, тогава ги внеси скришом, и да не излизат децата ти, за да предизвикват децата му.Обърни внимание на тези задължения, които изпълнява съседа-мюсюлманин, за да осъзнаеш, че най-щастливия от хората е този, който има съсед мюсюлманин, придържащ се към предписанията на религията си.
Тази огромна загриженост за съседа в Исляма е ясен пример - ако всеки съсед се отнася с добро към съседа си, наблюдава неговото състояние, отстранява неговите нужди и му помага, когато беда го сполети, доброто ще властва в обществото.


Преглеждания: 364 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от