Честност
Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Избор на език

...

Честност


Ислямът винаги предупреждава вярващите за повърхностните действия, обреди и ритуали. Предпазва ни от безжизнените и непристойни формални действия и поведение. Никога не допуска самозалъгването с фалшиви, с неефективни и безпочвени вярвания.
В следващия кораничен цитат Всевишния Аллах обяснява пълното значение на праведността и необходимостта от нейното приложение в земния живот:

« Праведността не е да обръщате лицето си на изток или на запад, а праведността е у онзи, който вярва в Аллах и в Сетния ден, и в ангелите, и в Писанието, и в пророците и раздава от своя имот, въпреки любовта си към него, на роднините и сираците, и на клетниците, и на пътника [в нужда], и на просяците, и за освобождаване на робите, и извършва молитвата, и харчи за милостинята зекят, и у изпълняващите своя обет, когато са обещали, и у търпеливите и в горест, и в беда, и във вихъра на битката. Те са искрените и те са богобоязливите. »
(Сура Бакара: 177)


Всеки вярващ трябва да се ръководи от този основополагащ принцип. Наистина той трябва да се подчинява на всички изисквания. Каквито са например любовта към Аллах и стремежът към благотворителност, както и любовта и обичта към своите братя (в името на Аллах в очакване на Неговото благоволение). За всеки мюсюлманин този важен принцип трябва да стане негово искрено убеждение и нравствен пътеводител в правдивия житейски път, но да не забравяме, че е осеян с трудности и изненади. За да се увенчаем с успех и щастие по пътя на божественото изпитание, трябва да се ръководим от следните правила, изведени от кораничното знамение:

- Трябва да притежаваме истинска и искрена вяра
- Да проявим своята вяра с действията или поведението си чрез осъзнатата готовност за милосърдие и добрина към нашите братя.
- Трябва да бъдем достойни и добри граждани, носители на нравствеността, които подпомагат обществото.
- При осъществяването на хуманните дела трябва да бъдем твърди, решителни и непоколебими, независимо от трудностите и обстоятелствата.

На всеки вярващ е всеизвестно и ясно, че праведността или пък честността не са празни слова. Най-напред те трябва да са изблик на силна, дълбока вяра и да се превърнат в постоянна морална практика. Много е важно те да пронизват мисълта и действията на мюсюлманина.
Когато ислямските принципи на праведност и честност се реализират, ще се гарантира спокойствието на човека и солидарността в обществото.
Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) ни учи:

"Връщай повереното на онзи, който ти го е поверил и не предавай онзи, който те е предал."

В този хадис Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем) повелява да се връща повереното на неговия собственик независимо какво е то. По такъв начин се подчертава значението на честността. Тя е едно от похвалните качества, с които трябва да се отличава всеки мюсюлманин. Когато един човек е честен, хората го уважават, околните му имат доверие и той заема високо положение в своето семейство, сред приятели и свои близки и роднини. Вярващият, който изпълнява честно задълженията си, заслужава благодарност и от Аллах, и от хората. А който отхвърля честността, не я признава и нехае за това, което му е поверено (имот, тайна) е обречен на несполука и на презрението на околните.
Обикновеното наказание за него е загубването на приятелството.
За това безспорно всеки мюсюлманин трябва да бъде честен.
Праведността и честността са качества на добрия, прекрасния нрав.


Преглеждания: 421 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/3
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от