Аллах и модерната наука: Метафизиката
Търси | Регистрация | Вход

Айет

На Аллах принадлежи и изтокът, и западът, и накъдето и да се обърнете, там е Ликът на Аллах. Аллах е всеобхватен, всезнаещ.

(Сура Ал-Бакара: 115)

Facebook страница

Посетители за деня

Приятели на сайта

Статистика

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Избор на език

...

Аллах и модерната наука: Метафизиката


Метафизиката е клон на науката, която се занимава с познанията за свръхестественото. Опитва се да извади на бял свят тайните на отвъдния живот и мистериите извън Вселената, която човек вижда. Великият Аллах многократно е посочвал в различни знамения, че човек е сътворен от душа и тяло. Но този проблем понастоящем е все още обект на изследователска работа в световните университети и институти за проучвания. Науката още не е казала последната си дума по този въпрос. А Свещеният Коран стотици пъти е изяснявал проблема открито и ясно. Проблемът за душата е занимавал учените надълго и нашироко. През 1846 година научно-изследователският институт във Вашингтон, а през 1867 година този в Англия са учредили департаменти за изследвания по психология. От 1857 година подобни научни звена съществуват и във Франция. Съвременната психология е направила големи крачки в областта на развитието на науката за душата и на 6 май 1934 година институтът за изследвания по психология в Лондон свикал първия си общ конгрес. През 1940 година докторът по философия Хетенсер известен с научните си разработки в областта на физиката, математиката и електроинженерството, публикувал своите изследвания за душата под заглавието "Свръхсетивната сила". С усилията на същия учен през 1940 година в Кеймбриджския университет е създаден отдел за психоизследвания. В резултат на тези проучвания било установено, че във вселената съществуват свръхчовешки активни сили. Посочено било, че човешката душа живее и след смъртта на тялото. Институтът за изследвания по психология бил основан през 1934 година в Оксфордския университет и през 1937 година в Америка започнали официалните му занимания. По-нататък тези разработки продължили в Бон, Берлин и Мюнхен. В резултат на всичко това било възприето, че в човека се намира една свръхестествена сила, наречена душа, така както е посочил Свещения Коран. По въпроса за безсмъртието на душата Свещеният Коран е постановил следното:

"О, душа успокоена, завърни се при твоя Господ доволстваща, заслужила благосклонност! Влез сред Моите раби, влез в Моя Рай!
(Сура Ал-Феджр: 27-30)

Тук е отбелязано, че душата. наречена "нефс" след смъртта ще се върне при своя Господ. Ако душата на умрелия е в блаженство, със сигурност ще стигне при своя Господ спокойна. А в едно друго знамение се повелява:

"И не смятай за мъртви убитите по пътя на Аллах! Не, живи са! При своя Господ те се препитават, ликуващи за онова, което Аллах им е дарил от Своята благодат, и се радват за онези, които [ще ги последват, но] все още не са ги настигнали, че няма страх за тях и не ще скърбят."
(Сура Али Имран: 169-170)

Това знамение постановява, че тези, които са умрели по пътя на Аллах (т.е. тези, които следват Неговите повели) са живи пред Аллах и ще бъдат зарадвани от Неговата добрина и благосклонност.
В друго знамение се посочва следното:

"И кой е по-голям угнетител от онзи, който измисля лъжа за Аллах и ли казва: "Бе ми разкрито", а нищо не му е било разкрито. И който казва: "Ще спусна и аз нещо подобно на онова, което Аллах низпосла." И да би видял как угнетителите са във въртопа на смъртта и ангелите протягат ръце: "Изведете душите си! Днес ще ви се въздаде мъчението на позора заради неправдата, която говорехте за Аллах и защото пред Неговите знамения се възгордявахте."
(Сура Ал-Анам: 93)

Тук се говори за това, че в мига, в който умрат, на тях им се съобщава радостната вест за един друг живот. Когато неправедниците умират ангелите (меляйкетата) ги уведомяват, че ще получат наказанието за своите деяния и веднага щом душите им ги напуснат, ще започват да бъдат измъчвани. Според изследванията на съвременната наука душата е вечна и животът продължава и след смъртта. Това, което ние наричаме смърт е само една промяна и преход.Преглеждания: 548 | Добавено от: admin | Рейтинг: 5.0/4
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Copyright by islamicnook © 2011 - 2017

Хостнат от